Miten menetät elinikäisen asiakkaan?

Kun uusi naama astuu sisään parturi-kampaamoon, jokainen yrittäjä tietää, että siinä on potentiaalinen asiakas moneksi vuodeksi.

Kuva: Antti T. Nissinen (flickr.com, Creative Commons Attribution 2.0 Generic)

Olen etsimässä uutta parturia. Kotikadullemme Helsingissä avattiin hiljattain uusi parturi-kampaamo, joten kävin tänään ohi kulkiessani kysymässä aikaa lauantaille. Ei löytynyt, mutta yrittäjä hymyili ystävällisesti, kysyi sopisiko joku toinen päivä ja sovimme ajan. Parturi-kampaamo sai uuden asiakkaan investoimatta euroakaan markkinointiin.

Ei vaiskaan. Oikeasti parturi-kampaaja ei hymyillyt ja vastasi liikkeen olevan kiinni lauantaisin. Seisoin hetken mietteliäänä, kiitin ja lähdin.

Bisnes on näin yksinkertaista monella muullakin alalla. Kokeilukäynnistä seuraa usein vuosien mittainen ja joskus jopa elinikäinen asiakkuus.

Käyn esimerkiksi aina samalla fysioterapeutilla, samassa polkupyörähuollossa ja samassa silmälasiliikkeessä. Monet naiset kuulemma käyvät vielä vuosia ulkomaille muuton jälkeen vanhalla kampaajalla aina käydessään kotimaassa.

Miten sinun firmasi toivottaa tervetulleeksi uuden asiakkaan?

PS. Etsin myös uutta hammaslääkäriä.

3 thoughts on “Miten menetät elinikäisen asiakkaan?

 1. Jukka Niiranen

  Parhaassa tapauksessa asiakkuus voi näissä palveluissa olla jopa elinikää pidempi, tai ainakin työuraa. Itse siirryin 17v sitten julkisen hammashoidon temput nähtyäni saman hammaslääkärin asiakkaaksi, jolla isäni oli suukalustonsa remonttia onnistuneesti suorittanut. Sittemmin kun kyseinen hammaslääkäri jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle, tämä “testamenttasi” minut kollegalleen, jonka kanssa ollaan joka syksy tuttuun tapaan hoidettu hampaideni tilaa aivan yhtä erinomaisella palvelulla kuin ennenkin.

  Asiakkuudenhallinnan parissa työskentelevänä on välillä hieman huolestuttanut, että tämä asiakkuus on läpi vuosikymmenien perustunut siihen tismalleen samanlaiseen pahvilappuseen, joka postissa tupsahtaa kerran vuodessa sisältäen ehdotetun tapaamisajan hampaiden määräaikaiskatsastukseen. Hieman poikkeuksellisesti oma kotiosoitteeni on säilynyt muuttumattomana koko asiakkuuden ajan, mutta puhelinnumerot toki muuttuneet pariin otteeseen. Eräällä käynnillä tuli sitten vastaan tilanne, jossa hammaslääkäri itse oli sairastunut, eikä vastaanottovirkailija ollut kyennyt asiasta minua ennakolta tiedottamaan, koska nykyistä numeroani ei ollut löytynyt “mistään” ja mitään sähköpostiosoitettakaan ei oltu koskaan kysytty. Luonnollisesti en moisesta kertaluontoisesta hukkareissusta sen kummemmin pahastunut kaikkien näiden vuosien jälkeen, mutta pisti kyllä miettimään, miten pienistä asiakastietoihin liittyvistä yksityiskohdista useampia sukupolvia kattavat asiakassuhteetkin voisivat käytännössä olla kiinni.

  Niin, jos se hammaslääkäri tosiaan on hakusessa, niin itse olen käyttänyt http://www.vallilanhammaslaakarikeskus.fi/ palveluita tyytyväisenä asiakkaana, ja odotan taas jännityksellä Ristolta saapuvaa ajanvarauskorttia kuukauden parin päästä.

  Reply
   1. pekkakanerva Post author

    Hammaslääkäri varattu 🙂 Ajanvaraus oli kyllä vähän pettymys, koska yrittivät tuhlata aikaani ja rahaani ehdottamalla 20min aikaa jossa “katsotaan mitä pitää tehdä” vaikka kerroin ystävällisesti että ko. tsekkaus on juuri tehty toisessa paikassa, tuon röntgenkuvatkin mukanani ja tarvitsee tehdä asiat x,y ja z. Ehkä potilas lähtökohtaisesti tietää tilanteensa aina huonommin kuin ammattilainen, oli tilanne mikä vaan 🙂 Mutta annoin heille mahdollisuuden ja varasin heidän ehdottamaa pitemmän ajan, koska etsin nimenomaan hyväksi todettua hammaslääkäriä.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s